Je kunt écht over ieder onderwerp een roman schrijven

Deze week maak ik mijn romandebuut. Dat wil zeggen, samen met enkele anderen schreef ik een roman. Meer bepaald een businessroman. Om precies te zijn een businessroman over software-architectuur. Inderdaad, hét ideale onderwerp voor een pageturner.

OK, jaren geleden heb ik een aantal computerboeken geschreven en als kind pende ik hele schriften vol met verhalen, maar een román… Dat was er nog niet van gekomen.
De ambities waren er ook niet echt. Hoewel ik de hele dag met veel plezier schrijf, heb ik niet zo de neiging om in de avonduren nog al te veel achter de computer te kruipen. Bovendien is fictie toch heel andere koek dan een artikel, persbericht of column.

Maar stel nu dat een opdrachtgever je vraagt om mee te schrijven aan een businessroman.
Zeg dan maar eens nee.

We gaan het eens anders doen
Softwarebedrijf Info Support maakt slimme oplossingen om bedrijven op voorsprong te zetten. Met een magazine, webteksten en whitepapers slaagt het er goed in die oplossingen voor het voetlicht te brengen. Ondanks dat vonden ze het de moeite waard eens iets anders te proberen. Zou het geen idee zijn een boekje te schrijven, in de vorm van een verhaal, over Info Supports visie op web-scale architectuur?

Over wát?

Freek Janwsaboekssen van LEWIS en ondergetekende hadden bij dit onderwerp ook niet direct een dichtgetimmerde storyline paraat. Maar tijdens de eerste sessie met de deskundige en aanstekelijk enthousiaste leden van het Competence Center Architectuur ontstonden de eerste ideeën voor het boek Vlucht WS7102.
Nu, een paar maanden later, is het van de drukpers gerold.

De roman vertelt het verhaal van een IT-manager die zojuist de zwaarste week uit zijn carrière achter de rug heeft. Tijdens de vlucht op weg naar een congres hoopt hij even op adem te komen en eens over zijn toekomst na te kunnen denken. Maar dan vindt een ontmoeting plaats, waardoor alles anders loopt dan hij van tevoren had gedacht.

Niet te veel GTST
Hoe giet je een zakelijk en niet overdreven sexy onderwerp in een verhaal? Daar kwamen we tijdens het proces geleidelijk achter. Zodra we de materie zelf een klein beetje begrepen, sloegen Freek en ik aan het schrijven. Ieder een hoofdstuk, allebei met een brede glimlach op ons gezicht tijdens het tikken en het lezen van de tekst van de ander. Het groeiende gezamenlijke Google-document werd steeds razendsnel voorzien van scherp commentaar door Info Support.

Wat leerden we van het schrijven van een businessroman?

  • Door er een roman over te schrijven, ga je zelf complexe materie beter begrijpen. Als je alle vrijheid hebt om je fantasie te gebruiken, kun je lastige zaken eenvoudig uitleggen door de werkelijkheid eromheen te buigen.
  • Maar… GTST ligt op de loer. In ons enthousiasme lieten we ons regelmatig verleiden om het verhaal met de pagina smeuïger te maken, met allerlei verwikkelingen die soms te veel van het goede waren. Hond Google, een bevallige brunette en een noodlottige vliegtuigcrash hebben het verhaal uiteindelijk niet gehaald. En dat is maar beter ook.
  • Ook als je een verhaal vertelt, moet je aan de klant denken. Het architectuurteam had goed voor ogen hoe de dialoog zou verlopen met mensen die geïnteresseerd zijn in web-scale architectuur. Zo konden we de vragen die potentiële klanten waarschijnlijk stellen in het verhaal verweven.
  • Met elementen uit het verhaal kun je leuke extra’s bedenken. Een schematische tekening van een probleem of oplossing kan veel duidelijkheid bieden. In het boek presenteren we die als tekeningetjes die tijdens het verhaal worden gemaakt op een servetje van de fictieve luchtvaartmaatschappij. Verder is het boek voorzien van een boarding pass. Handig als bladwijzer en slim om extra informatie op te nemen. Bijvoorbeeld de verwijzing naar een landing page.
    Er vlogen nog veel meer ideeën over tafel, die we helaas niet allemaal konden realiseren.

wsa-servetje

De roman ligt niet in de winkel, daar is het onderwerp toch net iets te specifiek voor. Hij wordt bij verschillende gelegenheden aangeboden, zoals congressen en sessies met klanten.

Of heel Nederland na het lezen van dit verhaal overgaat op web-scale architectuur? We gaan ervan uit, en zo niet, dan schrijven we gewoon nog een vervolg.