The Circle: het boek dat geschreven moest worden

Met The Circle heeft Dave Eggers aan de plicht van deze tijd voldaan. Er móest een boek komen over de dreigende dominantie van de Facebooks en Googles van deze wereld. Het had alleen een betere auteur verdiend.

Het 1984 en Brave New World van onze tijd. Eindelijk heb ik The Circle van Dave Eggers gelezen en het moet gezegd, een paar keer per week moet je toch aan het verhaal denken. Bijvoorbeeld bij het nieuws dat Facebook WhatsApp overneemt.

Heel in het kort het verhaal. De jonge twintiger Mae Holland krijgt een baan bij The Circle, het bedrijf dat bijna monopolist is op het gebied van berichten, social media, betalingsverkeer en andere interactie. Al snel wordt ze geacht via een tweede, derde en vierde scherm te communiceren. Niet alleen met klanten over zaken die het bedrijf aangaan, ze wordt ook geacht haar privéleven met de wereld te delen, want secrets are lies, sharing is caring en privacy is theft.

Mae doet haar werk vol overgave en belandt al snel in de elite van het bedrijf, dat onder het mom van transparantie zijn monopolie wil uitbreiden, ook naar terreinen als democratie en misdaadbestrijding. Het einde van het verhaal stemt weinig vrolijk en is nogal verrassend.

Dat geldt niet voor het boek als geheel. Vaak lijkt het meer een essay over de gevaren van een te grote macht van de Googles en Facebooks van deze wereld. Eggers vertelt veel, maar niet altijd met even veel diepgang. Mae ziet er goed uit en blijkt een slimme jonge vrouw, maar waarom kon ze zo gemakkelijk bij het bedrijf aan de slag? Over de selectieprocedure komen we zo goed als niets te weten. Ronduit zwak is het gedeelte waarin Mae de directie van het bedrijf verbluft met haar idee de democratie te ‘optimaliseren’ door de stemprocedure te koppelen aan een Circle-account.

Het boek dat erom schreeuwde te worden geschreven, had een betere auteur verdiend. Dat neemt niet weg dat ook ik tijdens het liken van een statusupdate, het plaatsen van een tweet of het wegklikken van een advertentie de komende tijd aan The Circle denk.