Kan Apple de concurrentie met Spotify aan?

Apple zou dit jaar dan eindelijk echt met een concurrent voor Spotify en andere streamingdiensten komen. Wat kan de laatkomer in de markt voor streaming muziek doen om er een succes van te maken?

Toegegeven, het enorme succes van de iPod en de iPhone had ik niet voorzien. Apple is een meester gebleken in het verfijnen van een concept dat tot dan toe niet erg aansloeg. Wat ze toevoegden, had voor gebruikers zo veel waarde dat het vrijwel direct een succes werd. Hip design was een van die factoren, maar gebruiksgemak was altijd doorslaggevend.

Met de iTunes Store toonde Apple zich een ware pionier. Eenvoudiger dan illegaal downloaden, tegen een acceptabel bedrag en met een goed gevoel omdat de artiest er ook nog iets voor krijgt.

Na die geniale zet, alweer meer dan tien jaar geleden, werd het oorverdovend stil rond Apple en muziek. Het halfslachtige iTunes Match en iTunes Radio moesten een aantrekkelijk alternatief voor streamingdiensten zijn, maar werden geen succes en zullen het nooit worden.

De geruchten dat Apple dit jaar toch echt met een platform voor het streamen van muziek komt, worden steeds hardnekkiger. Maar ze zijn laat. Heel laat. Wat kan Apple doen om er alsnog een succes van te maken?

Een groter aanbod. Taylor Swift wilde niet op Spotify. Daar zoek je ook tevergeefs naar The Beatles, met wie iTunes een paar jaar geleden met veel bombarie een deal sloot. Dat juist deze namen iedere keer opduiken in de discussie, toont aan dat het overgrote deel van de artiesten wél op Spotify aanwezig is. Natuurlijk valt er nog wat te doen met exclusief materiaal, zoals concerten en primeurs, maar of het genoeg is. Apple kan zelf zijn eigen label beginnen (iemand en suggestie voor een naam?) en getekende artiesten verhinderen hun werk bij andere streamingdiensten aan te bieden, maar is dat wel zo’n slimme strategie?
Een overstap zou ik alleen overwegen als Apple echt álle artiesten in zijn aanbod weet op te nemen. Dus ook de vage indiebandjes die nu op Spotify ontbreken.

Integratie iOS en Mac OSX. Natuurlijk zal de nieuwe streamingservice ingebakken worden in de besturingssystemen voor de iPhone en iPad en ook op je Mac, je Apple TV en je Apple Watch zul je in één klik je favoriete muziek kunnen afspelen. Nog afgezien van de vraag of die Internet Explorer-strategie juridisch geen problemen op gaat leveren, is het de vraag of het helpt. Dankzij die handige App Store heb je Spotify, Deezer en Google Play Music ook in no-time op je favoriete apparaten staan. Sterker nog, bij veel muziekliefhebbers staan ze er al op

Een interessante prijs. Er gaat een hardnekkig gerucht dat het maandbedrag bij Apple lager wordt dan bij Spotify. Wordt het 7 euro 99, dan spaar je op jaarbasis het bedrag van 2 ouderwetse cd’s uit. Een slimme zet. En misschien komen er aantrekkelijke gratis of goedkopere varianten.

Opvallende extra’s. Automatisch gegenereerde of gecureerde playlists, apps met songteksten, albumrecensies of bio’s van artiesten, de mogelijkheid je muziek offline af te spelen, er is van alles geprobeerd om streamingdiensten te verrijken, maar wie gebruikt ze? Zijn ze te ingewikkeld, of zitten we gewoon niet zo te wachten op extra’s bij de muziek?

Gebruiksgemak. Kan Apple zijn kunstje uit het verleden herhalen bij een product dat we al lang kennen? Alle muziekstreamingdiensten werken ongeveer op dezelfde manier. Afgezien van wat onhandigheidjes hier of daar werken ze vrij intuïtief. Tenzij Apple iets bedenkt waar we met z’n allen nog niet aan hadden gedacht, lijkt ook dit me nog een hele uitdaging.

Gaan Spotify en Deezer in rap tempo hun klanten verliezen aan Apple? Je kunt niets uitsluiten, maar het lijkt me alles behalve een eenvoudig karwei.